中学生学习微信号
用微信扫描加好友

初中英语选择题技巧

作者:admin 发表于:2013-06-04   点击: 评论: 0

 

纵观近年来全国各省、市、自治区的中考试题,单项选择题为各地必考题型,分值一般是15-20分。单项选择题由原来的语法测试转向以测试考生的交际能力、语言应变能力、词语运用能力等为主的能力型测试,题目比较灵活,知识覆盖面广。

单项选择题根据内容有很多解题方法,下面向考生们介绍一些常见的解题方法,希望对考生们有所帮助。

1、直接判断法:固定搭配和习惯用法是一种约定俗成的、不可随便更改的语言现象,考生们在平时学习中应该牢记某些固定搭配和习惯用法,直接判断,选出正确答案。例如:

After working her way around the world, she ended up ________ English as a foreign teacher.

A. to teach B. teaches C. teaching D. are teaching

分析:本题考查固定用法,end up doing 意思是“最后得到……的结局”,所以应该选择C。

2、排除法:根据题干和选项的内容以及考查知识点,逐一排除错误的干扰项或几个正确的选项,缩小选择的范围,最后筛选出最佳答案。例如:

The bag is too _______.I can’t put the pencil -box in.

A.heavy  B .full  C. light  D .empty

分析:如果不看后一句话,四个选项都可以填在横线上,构成一句正确的话。根据理解后句话“我装不进铅笔盒了”,可以排除A、C、D,选择B“满的”。

3、信息暗示法:根据题干或选项所给的信息暗示,进行合理的推断,作深层理解,从候选项中选出正确答案。这类题的做题方法的关键在于提取信息、分析信息和运用信息。这种方法在单项选择题中使用的频率较高。例如:

—Do you think the rain will stop tmorrow?

—________. It has rained for half a month. It’s too wet.

A. I hope that B. I hope so C. I hope not D. I’m afraid it will

分析:通过题干我们可以知道,“雨下了半个月了,太湿润了”,可见希望雨停。I hope so 意思是“但愿如此”,用来表示人的愿望;担心不好的事情发生时用I’m afraid。所以应该选择B。

4、入乡随俗法:近几年的中考题注重了语言的实用性和交际性,语境交际题明显增加。此类题要求我们注意语境中中西文化的差异,了解英美国家的文化习俗,把我交际的合理性、得体性。例如:

— You look so beautiful in the pink dress!

— _________.

A. No, no. B. Good. C. Thank you. D. Just so so.

分析:该题是常见的寒暄话语,称赞对方“你穿这粉红色的连衣裙看上去很美”,拉近彼此的距离。我们中国人一般要表示谦虚,而英美人士直接表示谢意,所以正确答案应该是C。

5、分析比较法:根据所给的试题应该掌握的语法知识和语境进行比较分析,最后选择出正确答案。例如:

He is thirsty .Please give him some _______to drink.

A. rice B. meat  C. water  D .oranges

分析:本题说“他渴了,请给他点东西喝”,通过比较得知,A、B、D都不是饮料,所以应该选择C water “水”。

6、瞻前顾后法:答题时首先要弄清题干的真正意思,然后联系上下文,进行分析并加以判断,运用语法规则,要考虑全面,仔细琢磨,选出正确的答案。例如:

-Your sister isn’t a nurse , is she ?

-________. She teaches English in a middle school.

A.No, she isn’t B. Yes, she is  C. Yes .she isn’t  D. No ,she is

分析:本题考查反意疑问句的回答。前文说“你妹妹不是护士,对吧?”后面的回答中“她在中学教英语”可以明确,她不是护士,答语是否定的,就应该选择A,“是的,她不是。”

7、语感判断法:看到选项无从下手时,可以冥思苦想学过的相关的知识与搭配以及相似的试题、练习等,凭借自己的语感去理解,灵活运用,最后选出答案。例如:

You ________ to walk on the grass.

A. aren’t allowed B. have allowed C. allowed D. allow

分析:看到allow 就要想到短语allow sb. to do sth. “允许某人做某事”。而里面的某人做主语了,所以这儿应该是被动语态,正确答案是A。

 

巩固练习:

1、That dictionary is useful yo me. So I ________ 85 yuan for it.

A. spent B. paid C. took D. cost

2、The old man’ lesson was too boring, but I ________ during the class.

A. try to sleep B. tried to sleep C. try not to sleep D. tried not to sleep

3、—Which MP4 would you like to buy, this one or that one?

—________, I don’t like them at all.

A. Both B. Either C. Neither D. None

4、Your football is under the desk . Where’s ________?

A .her B .you  C. us D. ours

5、—What about going for a walk?

—_________.

A. Good idea B. Me, too C. For a walk D. Go ahead

6、Jack draws as ________ as Kate.

A. good B. better C. well D. best

7、He asked me if there was ________ in today’s TV news.

A. something important B. anything important

C. important something D. important anything

8、She _________ to visit the science museum tomorrow.

A. tells B. will tell C. has told D. has been told

9、—It’s too hot. Would you mind my ________ the window?

—_________. Do it as you like, please!

A. to open; OK     B. opening; Certainly not

C. closing; Of course D. open; Good idea

10. —What happened to the thief later?

—The king had him ________ the next day.

A. hung B. hanged C. hang D. hanging

11.—Did Jack come to our party yesterday?

—No, he ________ .

A. wasn’t invited B. didn’t invite C. isn’t invited D. hasn’t invited

12. On her way home Lucy saw a thief ________ in a shop. She stopped _________ 110 at once.

A. steal; call B. to steal; call C. stealing; to call D. stealing; calling

13.—I don’t think Kate will come today, ________ she?

—_________, she won’t. She is ill and stays at home.

A. won’t; No B. will; No C. won’t; Yes D. will; Yes

14.—David has done a good job.

—_________ and _________.

A. So he has; so have you   B. So he has; so you have

C. So has he; so have you   D. So has he; so you have

15.—May I use your dictionary, Mary?

—_________.

A. No, go ahead           B. Yes, help yourself

C. Of course not           D. It doesn’t matter

 

Keys

1. D 2. D 3. C 4. D 5. A 6. C 7. B 8. D 9. B 10. B 11. A 12. C 13. B 14. A 15. B

 

标签: 还没有标签呢 这文章来自互联网,如有侵权请和管理员联系删除

它也是很寂寞的

切换到移动网站